Social Icons


Wednesday, March 23, 2011

edius 5.xx vs Premiere cs4 . Τα πρώτα συμπεράσματα

Καταρχάς θέλω σας θυμίζω ότι τα παρακάτω είναι προσωπικές απόψεις και συμπεράσματα. Θα υπάρξει ξεχωριστό άρθρο για την κατηγορία multicam editing.

Μέτα από μια δουλεία ενός γάμου σε φορμάτ 16/9 και HD λήψης τα συμπεράσματα έχουν ως έξεις :

1. Export σε mpg σε κανονικό φορματ , το edius ήταν ξεκάθαρα ποιο γρήγορο κατά 15% στον συνολικό χρόνο δηλ. Rendering & Export αλλά σε μορφή HDDVD η διαφορά ήταν πολύ μικρή σε σχέση με το premiere.
2. Όσο αφορά την ταχύτητα και τα real time δεδομένα το edius ξεχωρίζει ελάχιστα δίνοντας κάποια layer παραπάνω σε σχέση με το premiere.
3. User interface : η γνώμη μου είναι ότι το premiere είναι πολύ ποιο φιλικό στον μέσο χρήστη αφού συνδυάζει πάρα πολλά χαρακτηρίστηκα του photoshop αλλά και του after effects. Αντίθετα με το edius , βέβαια θα είναι το ίδιο δύσκολα ή εύκολα και τα δύο προγράμματα για τον αρχάριο χρήστη .
4. Μετά από μερικά τεστ με μια σειρά εξωτερικών plug in όπως τα New Blue και άλλα αντίστοιχα ,κατέληξα στο γεγονός ότι είναι το ίδιο σταθερά και στις δύο εφαρμογές με το edius να έχει καλύτερη συμπεριφορά από άποψής απόκρισης αντίθετα με το premiere όπου ο χρόνος απόκρισης ήταν λίγο μεγαλύτερος.
5. To premiere μας δίνει ένα μεγάλο εργαλείο , να κάνει γέφυρα με όλες τις εφαρμογές της Adobe όπως photoshop ,encore,after effects και μάλιστα online.Θα μου πείτε τώρα αν χρειάζεται αυτό ; ναι αν δουλεύετε διαφημιστικά η ειδικά project που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία πέρα του απλού μονταζ.
6. DVD authoring : Σε όλες της περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε το encore ως η καλύτερη λύση για αυτή την δουλειά .
Προς το παρών τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι αν ο κύριος όγκος των εργασιών σας είναι οι κοινωνικές εκδηλώσεις και δεν θέλετε να διαθέσετε πολλά χρήματα η λύση είναι το Edius. Στην περίπτωση όμως που οι εργασίες σας αφορούν και διαφήμιση τότε η λύση είναι μονόδρομος και αφορά κάποιες από τις σουίτες της adobe , συνδυάζοντας και το photoshop αλλά και το after effects όπου είναι αναπόσπαστα εργαλεία για εσάς .
Βέβαια μην ξεχνάτε η τελική επιλογή είναι δική σας και θα σας συμβούλευα να επιλέξετε όποιο σας είναι ποιο οικείο και φιλικό αφού θα δουλέψετε με αυτό το πρόγραμμα πολλές πολλές ώρες και για να είστε δημιουργική πρέπει να σας αρέσει το περιβάλλον εργασίας του προγράμματος .